hlavickanovadoplnena

Prokázáno: strava a duševní pohoda spolu souvisí

Duše a tělo jsou spolu spojené víc, než se leckdy říká. Velká mezinárodní studie prokázala, že skladba jídelníčku má výrazný vliv na naše duševní zdraví. Není divu, mozek je nesmírně výkonný orgán a probíhá v něm nespočet různých pochodů. Potřebuje však své palivo.

O souvislosti výživy a psychiky se hovoří už dlouho, nicméně zatím se úplně nepodařilo zařadit nové poznatky do lékařských oborů, které se psychikou zabývají. Řada psychických poruch může souviset s nedostatek některé klíčové složky. Podívejme se na ně.

Ovoce

9 klíčových složek naší stravy

1.    Omega 3 kyseliny

Naše tělo neumí omega 3 kyseliny vyrobit, a proto je potřeba je doplňovat ve stravě. Najdeme je především v tučných rybách, kde se nacházejí ve správné úpravě. Pokud vám ryby nevyhovují, můžete sáhnout po lněném oleji. A dejte si k tomu nějaký mléčný výrobek. Usnadníte tím tělu jejich zpracování, protože v oleji jsou omega 3 kyseliny v trochu jiné podobě a tělo je musí ještě upravit.

Co jíst? Tučné ryby, lněná semínka nebo olej.

2.    Vitamín B12

Na vitamín B12 si musejí dávat pozor především vegani, protože se vyskytuje pouze v potravinách živočišného původu. Dříve se uvádělo, že je obsažen také v kvasnicích. Ovšem to platí pouze u speciálně upravených, kde je vitamin uměle dodán.

Co jíst? Maso, játra, ryby, vejce, mléko, sýry.

3.    Kyselina listová, neboli vitamín B9

Kyselinu listovou jistě dobře znáte, protože je důležitá také v počátečních stadiích těhotenství.

Co jíst? Slunečnicová semena, listovou zeleninu, játra, droždí. Další zdroje jsou vaječný žloutek, řepa, pomerančový džus, ořechy a celozrnný chléb.

4.    Železo

Co jíst? Hovězí a rybí maso. Z rostlinných zdrojů se železo hůře vstřebává, ale můžete mu trochu pomoct konzumací vitamínu C. Obsahuje jej špenát, rýže, luštěniny, brambory a rajčata.

5.    Zinek

Co jíst? Červené maso, mléko, vajíčka, celozrnné obiloviny, ořechy, luštěniny, dýňová semínka.


6.    Hořčík

Co jíst? Zeleninu (hořčík je součásti chlorofylu, tedy zeleného barviva), brambory, luštěniny, banány, mandle, ořechy.

salát

7.    Vitamín D

Pokud chcete mít dostatek vitamínu D, vydejte se na sluníčko. Sluneční záření dokáže aktivovat tvorbu vitamínu D v naší kůži, a tak bychom se mu neměli vyhýbat.

Co jíst? Rybí tuk, játra, tučné mořské ryby. V menším množství se vyskytuje také ve vajíčku, masu, mléku a máslu.

8.    Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou základní stavební kámen bílkovin. Je jich 20, ovšem pouze některé z nich naše tělo neumí vyrobit. Ty pak musíme doplňovat stravou. Pokud nějaká potravina obsahuje všechny aminokyseliny, které tělo nedokáže vytvořit, říkáme, že obsahuje plnohodnotnou bílkovinu.

Aminokyseliny jsou skoro ve všem, ale nám jde o 8 hlavních, které tělo neumí vyrobit. Všechny je obsahují potraviny živočišného původu, tedy maso, vajíčka, mléko a mléčné výrobky. Na aminokyseliny jsou bohaté také luštěniny.

Co jíst? Produkty živočišného původu a luštěniny

9.    Cholin

Cholin je základní stavební látkou acetylcholinu, který patří mezi neurotransmitery. Ty jsou významné pro komunikaci mezi nervovými buňkami.

Co jíst? Žloutky, játra, sóju, vařené hovězí maso, ale také kuřecí, telecí a krůtí, luštěniny a burské oříšky.

Zdroje:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit